Teave

Jerboas

Jerboas


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Jerboas kuulub näriliste klassi imetajate perre, kelle esindajad elavad Palaearcticu steppides, pool- ja kõrbetes. Seega on need närilised kohandatud nende territooriumide konkreetsete elutingimustega.

Jerboas on närilised, kelle kehapikkus on neli kuni kakskümmend kuus sentimeetrit (st jerboa suurus ulatub väga väikestest kuni keskmise). Jerboasidel on pikk saba (seitsmest kuni kolmekümne sentimeetrini). Viimane on sageli lameda pintsliga, millel on mustvalge värv. Harja toimib roolina, kui loom jookseb.

Pea on üsna suur ja kael on väljastpoolt peaaegu nähtamatu. Koon on pisut tuim. Kõrvad on tavaliselt ümarad ja pikad, kaetud hõredate juustega.

Jerboas on suured silmad. Jerboa juuksed on väga pehmed ja paksud. Ülakeha on tavaliselt punetav-liivane või pruunikas.

Nende loomade hammaste arv varieerub kuusteist kuni kaheksateist. Lõikehammastel on mitu funktsiooni. Esiteks on need muidugi vajalikud toidu närimiseks. Ja teiseks, nad mängivad juhtivat rolli pinnase kobestamisel kaevamise ajal. Juba kobestatud pinnas rehab loomad jäsemete abil.

Jerboaside jaoks on iseloomulik selline nähtus nagu talveune, kus loomad tavaliselt lebavad septembris ja ärkavad varakevadel.

Emaste suurte jerboaside rasedus kestab umbes kakskümmend viis päeva, pärast mida sünnib keskmiselt kolm kuni kuus poega. Jerboas saavad seksuaalse küpsuse kaheaastaseks.

Jerboas on tugevad tagajäsemed. Nii juhtub, et viimase pikkus on neli korda esijäsemete pikkus. Ainult mõned jõnglad liiguvad kõigi nelja jäsemega ja ainult siis, kui liikumine on aeglane. Enamik jerboaside liike liigub eranditult tagajalgadel. Kui liikumine on kiire, katavad jerboad vahemaa hüpete abil, mille pikkus ulatub kolme meetrini. See liikumisviis on võimalik tänu looma muudetud tagajäsemetele. Selliste muutuste hulka kuuluvad: kolme keskmise metatarsaalse luu sulandumine ühte luusse (seda nimetatakse tarsuks), lühenenud külgmised varbad (või üldse mitte ühtegi), jala enda pikendamine. Nende liivas elavate jerboasiliikide esindajatel saavutatakse jämedate juuste tõttu mõnikord jalgade pindala suurenemine. Viimased loovad sel juhul jala ümber omamoodi "harja". Jerboas esindajate esijäsemed on lühikesed. Küünised on hästi arenenud. Veelgi enam, viimased on reeglina tagajalgadel mõnevõrra pikemad kui esiosadel.

Liikumisel on sabal suur tähtsus. Või õigemini, selle eripära on olla pikk. Saba mängib hüppamisel olulist rolli, toimides tasakaalustajana. Jerboa saba on selles rollis väga vajaliku pöörde ajal märkimisväärsel kiirusel väga vajalik.

Suur jerboa on pere suurim liige. Täiskasvanu keha pikkus ulatub kahekümne kuue sentimeetrini. Saba pikkus (mis lõpeb koheva tutiga) on umbes kolmkümmend sentimeetrit, mis on 1,3 korda pikem kui looma keha. Suure jerboa mass on umbes kolmsada grammi. Suure jerboa koon on lai ja veidi piklik. Tagumistel jalgadel on kolm varvast. Jerboad liiguvad hüppamisega, mida teostatakse eranditult tagajäsemete abil. Loomade kiirus võib ulatuda kuni viiskümmend kilomeetrit tunnis.

Saba kannab teavet jerboa kohta. Võite öelda nii. Selle looma saba järgi on võimalik kindlaks teha, kas jerboa toitub piisavalt hästi. Kurnatud jerboal on väljaulatuvate selgroolülidega saba. Hästi toidetud jerboa on peaaegu ümara sabaga.

Jerboaside puhul on rakendatav selline mõiste nagu geograafiline demorfism. See avaldub eelkõige järgmistes: jerboa seljaosa värvus muutub (heleneb) läänest itta ja põhjast lõunasse liikudes, lisaks muutuvad põhjast lõunasse liikudes jerboa kõrvad pikemaks.

Suure jerboa levikuala on piiratud kuiva ja kuiva kliimaga aladega. Praktikas on see nii, kuigi see loom suudab muude elutingimustega kohaneda. Nii levib suur jerboa territooriumil metsa-steppidest kõrbevööndi põhjaossa (sh poolkõrbeks) Lääne-Siberi lõunaosas, aga ka Ida-Euroopas ja Kasahstanis. Suure jerboa levikuala ei esinda mitte ainult pidev massif (peamine elupaik on territoorium Altai mägedest ja Obi jõest kuni Musta mere rannikuni), vaid ka üksikud isolaadid (näiteks selline isolaat pindalaga umbes 82 400 ruutkilomeetrit on saadaval Tien Šani põhjajalamil. ). Põhijaotuspiirkonna põhjapiir langeb suures osas kokku metsa-stepi põhjapiiriga ja lõunapiir kulgeb Musta mere põhjarannikul, Kaukaasia jalamil, pärast mida see seob põhja pool Kaspia mere ja jätkub itta.

Suur jerboa on laialt levinud. Elupaiga piires on see tõepoolest nii. Selle levik on aga väga ebaühtlane, mille põhjuseks on suure jerboa looduslike elupaikade varieeruvus, aga ka inimfaktori mõju suurenemine. Viimase osas on järgmine näide väga asjakohane. Kuni 1990. aastate keskpaigani kohtusid suure jerboa esindajad nende looduslikes elupaikades Serpukhovi linna piirkonnas. Siiski surid need loomad elupaikade hävimise tõttu selle linna läheduses välja. Selle looma kohalolekutihedus ja arv kasvab põhjast lõunasse liikudes.

Suur jerboa pole inimestele eriti oluline. Selle looma naha ettevalmistamine toimus Kasahstanis aastatel 1920–1960, kuid praegu on see katkestatud. Selle põhjuseks oli asjaolu, et suur jerboa on tulareemia, katku ja Q-palaviku patogeenide looduslik kandja. Mõne inimese jaoks on jerboa lemmikloomana teatud tähendus.

Suuri jerboasid iseloomustab märkimisväärse arvu elupaikade olemasolu. Avatud alade hõredast rohustikust saab koht nende elupaiga põhjaosas asuvate suurte jerboaside populatsiooni jaoks. Põlluservad, pinnastee ääred, õrnad kuristiku nõlvad jne saada jerboaside asukohaks nende elupaiga steppide vööndis. Need loomad elavad kogu kõrbevööndis, välja arvatud liikuva liivaga alad, ja neid leidub sageli ka mägistel aladel 1650 meetri kõrgusel merepinnast.

Elutee järgi on jerboad üksildased. Nad loovad üksteisega kontakti ainult pesitsusajal. Pealegi on jerboad aktiivsed ainult öösel. Need loomad väljuvad oma varjupaikadest pinnale umbes pool tundi pärast päikeseloojangut. Jerboad naasevad oma urgudesse umbes kolmkümmend kuni viiskümmend minutit enne päikesetõusu. Öösel läbivad need loomad umbes neli kilomeetrit. Päeva kasutavad jerboas võimalusena magada enne järgmist öörahu.

Jerboas on äärmiselt ettevaatlikud loomad. Selle funktsiooni tõttu ei jäta loom kunagi oma auku, kui ta tunneb vähimatki võimalikku ohtu.

Suur jerboa on hea kaevaja. Kruusastel ja savistel kõrbes elavad isikud satuvad maa-aluste varjualuste rajamisel tihedasse pinnasesse. Õhukesed ja pikad esihambad võimaldavad jõnglastel selle ülesandega hakkama saada. Liivastes kõrbes elavad isikud kasutavad varjualuste ehitamiseks oma esijäsemeid. Kohe kasutatakse lõikehambaid ainult siis, kui augu kaevamisel tuleb järsku kokku tugevalt kokkusurutud liiv või mõni taimejuur.

Jerboas varustab end nii püsivate kui ka ajutiste urgudega. Püsivad urud jagunevad talvitumiseks ja suviseks urgudeks ning neil on üsna keeruline struktuur. Ajutised urud on palju lihtsamad kui alalised varjualused. Püsise urgu viib peaaegu horisontaalne teekond, mille pikkus ulatub sageli kuue meetrini; löögi keskel eraldatakse kaldus löök järsult allapoole. Lisaks on põhirooga kohati harusid (nende arv varieerub ühest neljani). Nende ülesanne on luua jerboa jaoks üks või mitu avariiväljapääsu. Kaldtee viib looma pesakambrisse (kus on samblast, villast, udusulgedest, sulgedest, kuivast rohust koosnev sfääriline pesa), mis paikneb nelikümmend kuni saja kümne sentimeetri sügavusel. Horisontaalne rada, mida need loomad päeva jooksul kasutavad, on ummistunud maanduspistikuga. Selle pistiku populaarne nimi on naba. Talvised urud on palju sügavamad kui suvised. Neid saab lokaliseerida kahe ja poole meetri sügavusel. Talvine urgu sisaldab kahte erinevas sügavuses asuvat pesakambrit. Jerboa ajutised urud on madalad. Need on tehtud käigu kujul, mis läheb kaldu maasse. Ühel loomal võib olla mitu varjualust, mis on üksteisega galeriide kaudu ühendatud. Mõned jerboalased, kes elavad oma levikuala põhjapiiril, kasutavad tühje Gopheri urgu.

Suur jerboa on kõigesööja näriline. Loom sööb mitte ainult taimseid saadusi, vaid ka loomseid tooteid. Esimeste hulka kuuluvad taimede juured, sibulad ja seemned. Teisesse rühma kuuluvad putukad. Jerboa vahetab ühe toidu hõlpsalt teise vastu. See protsess on aga otseselt seotud konkreetse toidu kättesaadavusega ja lisaks sõltub see ka aastaajast. Veel sisaldab jerboaside toitumine peamiselt taimede rohelisi osi, sibulaid ja seemneid, see tähendab taimset päritolu toitu. Jerboas mitmekesistab sageli oma dieeti, korjates külvatud melonite ja arbuuside seemneid, aga ka herneid, päevalilleseemneid ja teravilju.

Jerboaside jaoks on iseloomulik selline nähtus nagu talveunest. Nagu mõne teise näriliste esindaja puhul. Jerboas talvitumise algus langeb sügisel külma ilmaga, reeglina juhtub see septembris. Tõsi, on aegu, kus jerboad talveunevad alles oktoobris. Jerboas talvitumise kestus varieerub reeglina neljast kuue ja poole kuuni, kuid selle võib sulatamise ajal katkestada. Kestus sõltub jerboa elukohapiirkonnast. Suur jerboa ei akumuleeri talveks toitu, võrreldes näiteks käpalistega. Selle asemel muutub suur jerboa enne talvitumist väga paksuks. Samal ajal tema kehakaal sageli peaaegu kahekordistub. Talvitumine lõpeb kevade esimesel poolel, pärast mida algab paaritushooaeg kohe. Rasedus suurte jerboaside naistel kestab umbes kakskümmend viis päeva - igal aastal toob emane jerboa ühe pesakonna (kaks väga harva). Poegade arv varieerub ühest kaheksani, tavaliselt kolmest kuueni - kuni pooleteise kuu vanuseni elavad pojad ema juures. Suured jerboad jõuavad suguküpsuseni umbes kahe aasta vanuselt. Nende keskmine eluiga on kolm aastat, mida seostatakse mitte ainult suure hulga vaenlaste olemasoluga, vaid ka füsioloogiaga (kuigi endine mängib väga olulist rolli).

Jerboas on palju vaenlasi. See asjaolu mõjutab tugevalt nende loomade keskmist eluiga. Vaenlaste hulka kuuluvad imetajad ja röövlinnud, roomajad. Lisaks põhjustab nende loomade populatsioonidele märkimisväärset kahju inimtekkeliste tegurite mõju, nimelt jerboa elupaiga looduslike fookuste linnastumine.

Jerboasi saab kodus hoida. Kuid loomulikult pole see loom lemmiklooma valimisel parim valik. Põhjus peitub jerboa looduslikes iseärasustes: hüppamine ja kiire jooksmine on selle jaoks üliolulised, kuna need loomad on väga aktiivsed ning elutingimused ei võimalda loomulikult loomadel loomulikke vajadusi täita. Jerboa on üsna puhas loom. Nad hoolitsevad oma karvkatte eest väga hoolikalt. Lisaks valivad nad tualettruumi jaoks rangelt määratletud koha. Loomade seda kvaliteeti silmas pidades tuleks puhastada vastavalt vajadusele uues elupaigas.

Jerboasi on raske kodustada. Need loomad harjuvad inimestega väga raskelt. Lisaks põhjustab päevasel ajal kokkupuude inimestega jerboas stressi. See põhjustab paratamatult päeval ja öösel aktiivsete loomade elurütmi rikkumist. Kuid isegi kui jerboa harjub inimesega ja läheb tema kätte, jääb see loom kogu oma elu lihtsalt metsikuks.

Jerboa pidamise tingimused peaksid loomale võimaldama piisavat füüsilist aktiivsust. Kui inimene otsustas siiski jerboa süüdata, peaks ta mõtlema selle tingimuse rakendamisele. Vastasel juhul võib jerboa haigestuda hüpodünaamiasse ja isegi surra. Jerboasi tuleb pidada avarates puurides või lindudes, mis on märkimisväärse suurusega. See kehtib mitte ainult piiratud ruumi pikkuse ja laiuse, vaid ka kõrguse kohta - tuleb arvestada sellega, et need loomad on võimelised hüppama kuni poole meetri kõrgusele. Veel üks kinnipidamise kohustuslik tingimus on plastikust esemete puudumine kambrites. Mingil juhul ei tohi kasutada plastikust kaubaalust, mille loom läbi ilma suuremate raskusteta läbi närib ja mille tagajärjel pääseb see kergesti minema. Mitmes jerboas on võimatu hoida ühes puuris või ühes linnutoas. See on tingitud asjaolust, et loomad on oma sugulaste suhtes üsna agressiivsed.

Karkassi maastik peab olema sarnane loodusliku omaga. See tähendab, et on vaja luua sellised tingimused, mis oleksid nende looduskeskkonnas võimalikult lähedal jerboaside elupaikadele. Puuri või linnumaja põhjas on vaja seda katta mätastega või katta liivaga. See on tingitud asjaolust, et jerboad elavad nende looduslikes kasvukohtades pehmetel muldadel. Puuris asuv kõva voodipesu võib põhjustada nende loomade käppadele tõsiseid vigastusi. Lisaks peaks uues elupaigas olema joogikauss, kausid toiduks. Joogi võib esitada nii jaoturi kui ka tavalise kausikesena. Puuris peaksid olema mitmesugused juured, väikesed pulgad, kuiv rohi. Need on materjalid, millest jerboa saab endale pesamaja varustada. Loom vajab seda ohtude eest varjamiseks ja unerežiimis viibimiseks. Sodo pesakonnal on oma eelised. Need kerkivad tõsiasjaks, et jerboa suudab auke kaevata, isegi kui need on väikesed. See on instinktiivne omadus, mis loomad on andnud loomadele. Selle puudumine võib põhjustada looma närvisüsteemi lagunemise ja pidevas stressis olemise.

Jerboasid saab nende puurist vabastada. Mitte mingil juhul! Esimesel võimalusel pääsevad need loomad puurist. Pärast seda peidavad nad kõige eraldatud kohas.Nende erakordne võime aitab loomadel teha endale uue augu. Öötundidel suudavad jõnglad maja betoonseina puhul 20–30 sentimeetri pikkuse raja ja maja tellistest müüri puhul 50 sentimeetrit läbi lüüa - seega lähevad nad uude auku magama. Viimane, muide, nagu looduses, ummistub. Ainult sel juhul sulgevad jerboad sissepääsu betooni või tellise puruga.

Jerboaside toitumine nende loomade korteris pidamisel peaks olema sarnane nende toitumisega looduslikus elupaigas. Jerboas ei pea andma midagi soolast, pipart või magusat. Inimestele valmistatud toit jerboa jaoks ei sobi. Jerboa dieedist soovitatakse välja jätta ka eksootilised puuviljad ja marjad, aga ka mereannid. Selle looma peamine toit peaks olema teraviljasegud, puu- ja köögiviljad; jerboasid toidetakse mitmesuguste teraviljadega. Nende dieet peaks eelistatavalt sisaldama meloni, arbuusi, kõrvitsa, päevalille, peedi, porgandi, õunte, pirnide, kartulite, võililleseemnete seemneid, lisaks ei pane jerboas alati meeles taimejuurte söömist. Talvel on soovitatav anda neile loomadele õhuke paju, haab, vaher. Ärge unustage, et jerboas on oma olemuselt kõigesööjad, seetõttu on ebasoovitav piirduda ainult taimse toiduga - krõpsud, rohutirtsud, söögirohud ja koid koos taimsete saadustega muudavad jerboa dieedi täielikuks. Jerboas ei joo palju vett. Siiski peab see loomadele alati kättesaadav olema. Oluline on hoida vesi ja kõik muud toiduained iga päev puhtana ja muutuda.


Vaata videot: Jerboas 1: Jaculus orientalis (Juuni 2022).


Kommentaarid:

  1. Chancey

    Dikten, keda ma võin küsida?

  2. Tawnya

    Of course you're right. There's something about that, and that's a great idea. Ma toetan sind.

  3. Gugal

    Braavo, geniaalne fraas ja see on õige

  4. Dailmaran

    Probleem selles, et kiire vastus :)

  5. Tuomas

    Ilmselt te eksite ...

  6. Kendale

    Vabandust, aga arvan, et teete vea. Saan oma seisukohta kaitsta.



Kirjutage sõnum