Teave

Kullid

Kullid



We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Kullid on röövlindude alamperekond, mis kuulub kullide perekonda. Vene Föderatsiooni territooriumil on kõige laialdasemalt levinud kährik ja varblane.

Kullide perekonda kuulub nelikümmend seitse liiki. Kõigi liikide seas peetakse kõige tüüpilisemaks esindajaks goshawk (või suurhauk).

Selle haugi kogupikkus võib ulatuda kuuekümne kaheksani sentimeetrini ja selle mass on poolteist kilogrammi. Täiskasvanud kullide värvus keha ventraalsel küljel on valkjas varjund, mis eritub põiksuunas paiknevate pruunide triipude tõttu.

Kere selja külg on hallikaspruuni värvi. Tõelised kullid on osa kullide perekonnast. Need on röövlinnud. Hawksil on sale keha. Kullide tiivad on lühikesed ja laiad, kõverdatud. Nende lindude käpad on pikad ja küünised. Need käpad on vajalikud kullide saagiks tapmiseks. Nokk on konksul ja väga terav.

Isased kullid on tavaliselt väiksema suurusega kui emased. Need linnud jälgivad sageli, kas nende saakloomad tõusevad õhus või päeval. Pärast saagi leidmist lendavad kullid selle suunas nagu nool. Reeglina kuuluvad imetajad ja väikelinnud oma dieeti.

Kullide elupaigaks on põõsad ja metsad (okas- ja lehtmetsad), need linnud elavad Põhja-Ameerika ja Euraasia metsas ja mägistel aladel. Pesapaigana on eelistatavamad kõrgetest ja vanadest puudest koosnevad metsad.

Pesitsuskoha valgustus peaks olema keskmine. Lisaks on eeltingimus pesa lähedal väikeste servade olemasolu (jahipidamise eesmärgil).

Haukide vaheliseks suhtlusvahendiks on helisignaalid, mis on eriti märgatav pesitsusperioodil, kui nii isased kui ka emased annavad umbes identseid vibreerivaid helisid.

Goshawks pesitseb üks kord aastas - emane muneb kaks kuni neli sinakasvalget muna. Kullid saavad iseseisvaks umbes 95 päeva pärast sündi ja ühe aasta vanuselt saavad nad seksuaalselt küpseks.

Kullide perekonna suurim liik on harilik kurikael. Isaste mass varieerub reeglina 630–1100 grammi. Keha pikkus on umbes võrdne viiskümmend viis sentimeetrit. Koore tiibade siruulatus on umbes üks meeter. Goshawks emased on isastest suuremad. Nende kaal varieerub 860–1360 grammi, pikkus ulatub kuuekümne ühe sentimeetrini. Tiibade siruulatus ulatub sajast viiest sentimeetrist saja viieteistkümne sentimeetrini. Goshawkile on silmade kohal asetatud pikemad ja laiemad valged sulgede triibud kui teistele haguperekonna liikmetele. Veelgi enam, need sulejoped goshawides lähenevad pea tagaosale. Kõigil kullidel olevad valged triibud jätavad mulje valgetest kulmudest. Täiskasvanud goshawks silmad on punakaspruuni või punase värvusega. Noorte goshawks silmad on erekollane. Goshawks meeste ja naiste värvus varieerub sinakashallist mustani. Seljaosa, tiibkatted ja pea on tavaliselt tumedama värvusega. Kere alumine osa on hele, sellel on selgelt näha põikhambad. Noorte isiksuste värvus erineb oluliselt täiskasvanud kullide värvusest. Tiibade välimine osa, pea ja kogu noorte kullide kogu ülemine osa on pruunid. Rind on valge, pruunide vertikaalsete triipudega.

Goshawks on röövlinnud. Nende toitumisse kuuluvad imetajad, selgrootud, linnud, samuti suured ja keskmise suurusega roomajad. Huvitav fakt on see, et kullide valitud röövkaalu mass võib ulatuda poole kiskja enda massist. Oravad, jänesed, sarapuud on sageli kurikaelte jahipidamise objektid.

Goshawks on istuv. See kehtib enamiku nende lindude populatsioonide kohta. Pealegi peab enamik inimesi kogu oma elu jooksul ühte territooriumi. Goshawks seas on aga üks rändav populatsioon. Selle elanikkonna pesitsuskohad asuvad Põhja-Ameerika loode- ja põhjaosas. Talveks lendavad need linnud lõunasse.

Goshawks peab alati kinni teatud territooriumist. Näiteks pesa ehitamise ajal demonstreerib paar kullide pesitsuspaika avalikult õhupüreoone ja kui äkki keegi nende territooriumile tungib, teevad kullid selle kaitsmiseks kõik endast oleneva. Emastel on tavaliselt pisut väiksem individuaalne territoorium kui isastel goshawksidel. Huvitav fakt on see, et territooriumi erinevad isikud võivad omavahel kattuda. Pesitsusalad on erand. Kui üldiselt võtame pesitsusperioodil arvesse üksikut territooriumi, siis see varieerub tavaliselt 570–3500 hektaril.

Helisignaalid on suhtlusvahend goshawks-i vahel. Nagu siiski ja muud kullid. Goshawks kiljumine on kõrge ja kõlav. Suuremal määral muutub nende lindude suhtlemine pesitsusajal märgatavaks. Sel ajal kuuleb nii isas- kui emaskullidelt umbes ühesuguseid vibreerivaid helisid. Ainus erinevus on see, et naissoost goshawkil on valjem ja madalam hääl.

Goshawks tõug kord aastas. Pesitsusaeg on piiratud aprilli alguse ja juuni keskpaigaga. Tuleb märkida, et aktiivsuse haripunkti täheldatakse aprilli lõpus ja mais. Munade panemisele eelneb pesa ehitamise töö, mis algab umbes kaks kuud enne seda. Pesitsuskoht on reeglina pagasiruumi lähedal asuv haru üleküpsenud metsas. Goshawks korraldab oma pesa avatud alade lähedal, see tähendab heinamaadel, metsaservadel, teedel, soodes jne. Pesa läbimõõt on tavaliselt umbes meeter. Seda ehitatakse viiekümne sentimeetri kuni ühe meetri kõrgusele maapinnast. Ehitusmaterjalidena kasutavad kullid kuivi oksi, mis on sageli põimitud nõelte või roheliste võrsete kobaratega ja millele on lisaks eraldatud ka koortükid. Tavaliselt muneb emane kaks kuni neli sinakasvalget muna. Iga muna munemise vaheline intervall on kaks kuni kolm päeva. Munade suurus on 59 x 45 mm. Nad on puudutamata.

Goshawki tibud kooruvad kakskümmend kaheksa kuni kolmkümmend kaheksa päeva pärast munemist. Ainult emane osaleb munade inkubeerimises. Sellega seoses saab isane asendada teda ainult jahi ajal. Pärast tibude sündi jääb emane hautis pesasse veel kahekümne viieks päevaks. Sel ajal hõlmavad isased töökohustusi toidu valmistamine nii tibudele kui ka emasloomadele. Järglased jäävad pesasse kolmkümmend neli või kolmkümmend viis päeva. Pärast seda perioodi väljuvad tibud järk-järgult pesast ja liiguvad põlise puu naaberharudesse. Kullid saavad lennata vanuses kolmkümmend viis kuni nelikümmend kuus päeva. Kuni seitsmekümne päeva vanuseni hoolitsevad vanemad siiski järglaste eest, kes on tibude jaoks endiselt peamine toiduallikas. Tihti lahkuvad tibud äkki oma vanematest. Peaaegu kõik järglased saavad üheksakümmend viis päeva pärast sündi täielikult iseseisvaks. Aasta pärast sündi jõuavad goshawks seksuaalse küpsuseni.

Sparrowhawk on röövlinnuliik, mis kuulub kullperekonda. Varblase (tuntud ka kui väiksema hau) levikuala hõlmab peaaegu kogu Euraasia territooriumi. See liik elab peamiselt metsaaladel. Sparrowhawk-isased on emasloomadest peaaegu poole väiksemad. Nende kullide jahipidamise objektiks on keskmise ja väikese suurusega linnud. Väga harva kuuleb varblasest kiiret nuttu, mis sarnaneb järgmisega: "kick-kick-kick". Samuti väärib märkimist, et seda juhtub äärmiselt harva. Üsna pikka aega hävitati neid linde röövloomana väga intensiivselt. FRG-s tulistati igal aastal kakskümmend tuhat varblaskest. Sparrowhawk on toiduahela viimane lüli. Sellega seoses kogunevad selle linnu kehas aktiivselt pestitsiidid. Viimased ohustavad selle kulliliigi säilimist. Lisaks on pestitsiidide sisaldus nende lindude kehas väga täpne indikaator, mis näitab, et varblaste elupaigad on nakatunud.

Varbvõsa suurus on väiksem kui hariliku käpalise suurusel. Väliselt on nad üksteisega sarnased, kuid suurused erinevad tõepoolest märkimisväärselt. Varblase kehapikkus varieerub kahekümne kaheksast kuni kolmekümne kaheksa sentimeetrini ja tiibade siruulatus on umbes võrdne vaid seitsmekümne viie sentimeetriga. Sparrowhawki emaslooma suurus on oluliselt suurem kui isase (vähemalt on kehapikkus 25% rohkem). Emase keha pikkus võib ületada nelikümmend sentimeetrit ja tiibade siru ulatuda kaheksakümmend sentimeetrit. Varblase tiivad on laiad ja lühikesed. Saba on üsna pikk, see asjaolu aitab inimestel puude vahel manööverdada.

Sparrowhawk on tumehalli värvi. Siin räägime nende lindude isastest ja emastest. Kuid mõnikord leidub isendeid, kellel on sulestik sinakas varjund. Varblaskehaba alumisel osal on kergelt punakas varjund (sellepärast võib eemalt vaadates arvata, et kullil on punane sulestik), mille peal on märgata kahvatuhallid triibud. Nende lindude silmade iiris on kas punakasoranž või oranžikollane.

Sparrowhawk on röövlind. Alates iidsetest aegadest, sügisperioodil Kaukaasias ja Krimmis, on praktiseeritud nende lindudega rändvuttide jahipidamist. Muide, see funktsioon andis nime varblaskide liikidele. Neid püütakse sügisel kinni. Jahindust õpetatakse vaid paar päeva. Sügisese jahihooaja lõppedes lastakse varblased tavaliselt loodusesse.

Sparrowhawk järgib salajast eluviisi. See kehtib isegi nende territooriumide kohta, kus see kulliliik ei kuulu haruldaste lindude hulka. Selle liigi isikud eelistavad metsi, kus on põõsaid ja suuri lageraiet. Kärbseseened ei lenda aga sügavale metsa. Huvitav fakt on see, et varblast on talvel lihtsam näha. Põhjus on see, et talvel hoiab ta sageli inimeste asustamisvõimalusi ja toitjaid. Söötjad on varblaskide kontrolli all, kuna need sisaldavad sageli potentsiaalset kullisaaki. Need on peened ja varblased. Sparrowhawk on rohkem levinud Vana Maailma subtroopilistes ja parasvöötmetes.

Sparrowhawk on linnujaht. Isegi looduslikud tuvid saavad mõnikord suurte emaste saagiks. Rästikud on nende lindude jaoks tavalisem saak. Varblased ründavad valitud ohvrit varitsusest. Tihti juhtub, et kull lendab oma varjupaigast suure kiirusega välja ja sööstab oma saagiks. Mõnikord lendavad varbvõsud üsna madalal, pöördudes pidevalt, kuni satuvad ootamatult hirmunud lindude (väikeste isendite) hulka. Huvitav fakt on see, et varblane jälgib jahti pidades tähelepanelikult oma röövlooma iga liikumist. Sellise tähelepaneliku jälgimise tagajärjel haarab haav ohvri haaratud küünistega ette sirutatud käppade abil kinni. Need kullid on suurepärased jahimehed. Varblased otsivad potentsiaalset saaklooma otse inimeste asustamis- või peidukohta. Tõsi, on aegu, kus need jahipidamise teel kantud linnud purunevad. Sparrowhawksi jahialadel võite leida kohti, kus röövlinnud röövivad. Neid kohti saab hõlpsalt tuvastada sulgede hunniku abil ja juba sellest alates on haiku saagi tüüp ära tunda.

Sparrowhawk on rändlind. See pole alati nii. Sparrowhawks on rändlinnud levila põhjaosas - Euroopa külmadest piirkondadest rändavad nad talvitumiseks kagusse või lõunasse. Osa kullidest rändab Aafrika mandri põhjaossa. Mis puutub Kesk-Euroopa territooriumil elavate varblasteni, siis veedavad täiskasvanud terve aasta samal territooriumil. Ent Kesk-Euroopast rändab ka iseseisvaks saanud noor hagude põlvkond.


Vaata videot: Cream Machine - Raak Taatie (August 2022).