Teave

Dubonosy

Dubonosy


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Dubnosid ühendatakse perekonna lindude sugukonda. Dubonos on väga ilus sulestikvärv.

Päkapiku levikuala hõlmab Põhja-India ja Põhja-Aafrika territooriumi, Aasia ja Euroopa parasvöötme laiuskraade. Eelistab asuda lehtmetsadesse.

Grosbeaksi pesade ehitamine algab aprillis. Siduris olevate munade arv varieerub kolmest seitsmeni. Munade inkubeerimine on emaslooma ülesanne, kuid tibude söötmisse on kaasatud mõlemad vanemad. Tibud jäävad pesasse keskmiselt kaksteist päeva.

Dubnos on küll toitu söövad linnud, kuid nende toit sisaldab mitte ainult erinevate taimede seemneid, vaid ka putukaid.

Noka kuju on eristatav eripära. Massiivne paks nokk sulandub märkamatult otsmikuga. Nokk on koonusjas.

Grosbeaks sulestiku värv on väga ilus. See kehtib ainult nende lindude isaste kohta. Pea tagaosa, kroon ja otsmik on helepruunid. Õlad on kastanpruunid ja kael hallroosa. Grosbeak-isaste ülaosa on oliivpruuni värvi. Veinikas hall on iseloomulik keha ventraalsele küljele ja must on iseloomulik lennusulgedele, lõuale, nokaga ümbritsetud triibule, sillale ja sabale. Emaste gubonoside sulestiku värvus on mõnevõrra tuhmim kui isastel.

Lehtmetsad on hiidkaldade lemmikelupaik. Veelgi enam, kui mitte kaugel neist kasvab kultuurmuld, metsamarja- ja puuviljaaiad. Suurem osa (vaatamata sellele asjaolule) võib siiski asuda parkidesse, võsa, segametsadesse ja isegi männimetsadesse.

Dubonos on rändlind. Ainult selle levikuala põhjaosades. Lõunapoolsetes levikualades peetakse neid linde nomaadideks. Pesitsuspaikadesse saabuvad Gublinod kevadel - saabumise algus langeb märtsis ja lõpp - mais.

Grosbeaksi pesade ehitamine algab aprillis. Sidur sisaldab kolme kuni seitset muna. Enamasti on nende arv neli või viis. Munade pind on kahvatu rohekas, hõreda mustriga. Emane tegeleb peamiselt inkubatsiooniga. Sel ajal toidab isane teda, kuid asendab teda ainult aeg-ajalt. Tibud kooruvad juuli esimeses pooles. Nad on pesas üksteist kuni neliteist päeva. Järglaste söötmisest võtavad osa nii emased kui isased (toiduks on putukate vastsed ja putukad ise, aga ka taimede seemned). Juuli lõpus toimub tibude esmakordne pesast väljumine. Sel ajal valmivad erinevad marjad, mille seemned on söödabaasiks nii täiskasvanutele kui ka noortele põldmarjadele. Alguses hoitakse orasid üksteisest eraldi. Nende ühinemine toimub augustis. Sel ajal rändavad köögiviljaaedades ja viljapuuaedades väikesed parved noori võrsikuid.

Dubnos on suurerikkad linnud. Grosbeaksi dieet sisaldab luuviljaliste ja marjataimede seemneid. Need on linnukirsi, ploomi, kirsi jne seemned. Maisi, herneste, päevalille, lepa, tuha, pärna ja vahtra seemnete tõttu on toitumine mõnevõrra mitmekesine. Näärid söövad ka putukaid. Nendes piirkondades, kus jämedamaid puid on arvukalt, võivad puuvilja- ja marjaaiad nende lindude külaskäikude tagajärjel inimestele kahjustada.

Kadakamarja eristatakse sulestikuvärvi poolest. Kõht, ülaosa ja seljaosa on rohekaskollase varjundiga ning selle linnu seljaosa, rind, kael ja pea on matt-musta värvi. Valge peeglil on kaunistuseks ristluu tiib. Kadakakael erineb tavalisest ja on suurema suurusega. Kadakamarja sai oma nime tänu toitumise eripärale - ta sööb ainult kadaka seemneid. Selle asjaoluga seoses langeb selle liigi isendite levikuala kokku kadaka kasvualadega. Kadakamari elab Kesk-, Lääne- ja Kesk-Aasia mägise kadakametsas.

Hariliku käpalise massiline ovipositsioon langeb mais. Pesa on kujundatud sügavaks tassiks. Selle läbimõõt varieerub kakskümmend kuni kakskümmend kaks sentimeetrit, pesa kõrgus on kaheksast kuni kümme sentimeetrit, kandiku läbimõõt on seitsmest kuni kaheksa sentimeetrit ja kandiku sügavus neli kuni viis sentimeetrit. Juured, oksad ja muud jämedad oksad moodustavad pesa välimise kihi ehitusmaterjalina. Pesakonna aluseks on hobusejõhv, õhukesed kuivad varred. Sidur koosneb tavaliselt neljast või viiest munast. Inkubatsiooniperiood on kaks nädalat. Tibud saavad oma vanematelt esimestel elupäevadel toiduks peaaegu ainult putukaid. Veidi hiljem lähevad tibud ümber taimetoidule. Kaks sidurit aastas põiklejate jaoks on peaaegu võimatu nähtus. Ärasaatmine toimub suve lõpus - varasügisel.

Harilik harilik nõges on laialt levinud kogu Euraasias. Selle levikuala on tõesti üsna lai ja hõlmab territooriume Briti saartest Jaapanini. Need linnud on siiski põhja- ja kirdeosa ulatuvatel aladel endiselt haruldased. Seega võib Skandinaavia maades grosbeaki leida väga harva. Rändelendude ajal jõuavad tavalised rännakud Türki, Alžeeriasse ja Marokosse.

Harilikku päkapikku saab kodus hoida. Armastajate tähelepanu köidab selle ilus värv. Taltsutatud linnuna on harilik pihlakas siiski haruldane. Sellegipoolest on puuris oleva käbja eluiga pikk ja taltsutamine ei võta nii kaua aega. Kodus hoidmiseks vajab päkapikk avara puuri. Puidust vardad on vastuvõetamatud, kuna see lind hammustab neid kergesti. Dubonos peaks alati olema juurdepääs värskele puhtale veele. Piparkookide toidukorra hulka tuleb lisada seemned (näiteks lina, kaer, päevalilleseemned); kondid (näiteks kirsid, linnukirsid, kirsid); marjad (näiteks pihlakas, linnukirss, astelpaju, metsroos, viburnum); puu- ja köögiviljad (näiteks õun, kurk); oksad-pungad (tegelikult kevadel - viljapuude pungad). Seedimise parandamiseks tuleks jämedamatele anda liiva, kriiti, kruusa.

Dubonos on flegmaatiline iseloom. Sellel linnul on komme pikka aega samas kohas istuda. Samal ajal ta praktiliselt ei liigu. Kuid hiigelsuur on endiselt vaimsete võimetega andekas. Inimesed on nutikad ja julged. Dubonos põhjustavad aednikele sageli märkimisväärset kahju ja hävitavad mõnikord kogu saagi täielikult.

Sinisel läbilõikel on sinine sulestik. Selle linnu keha pikkus on keskmiselt üheksateist sentimeetrit. Sinine on sulestiku peamine värv, tiibadel on tumedam toon. Tiibadel on neil selgelt nähtavad kollakad triibud. Sinise läbilõikaja emastel on sulestiku põhivärv pruunikas varjund, sinakat tooni täheldatakse ainult alaseljas. Noored isased on täiesti sinised. Sinist grosbeakit pole lihtne märgata. Vaatamata sellisele eredale sulestiku värvile. Eelkõige muutub hämaras värv väga tumedaks ja peaaegu märkamatuks (sel juhul võib läbilõiget segi ajada isase oksalinnuga).



Kommentaarid:

  1. Drystan

    Minu arvates on see suurepärane idee. Olen sinuga täiesti nõus.

  2. Mekhi

    Excuse for that I interfere... At me a similar situation. On valmis aitama.

  3. Ronnell

    Vabandan, kuid minu arvates on selle teema lahendamiseks veel üks viis.



Kirjutage sõnum